ROLUL PLANTELOR PERENE IN AMENAJAREA UNEI GRADINI

august 7, 2023by Andreea

Rolul plantelor perene in gradina noastra

Ca sa putem intelege rolul plantelor perene trebuie in primul rand sa stim ce sunt plantele perene.

Spre deosebire de plantele anuale sau bienale, plantele perene sunt plantele care trăiesc an de an. 

O caracteristica principala a acestora este perioada de repaus, perioada in care organele vegetative aeriene mor, iar supravietuirea plantei si reluarea vegetatiei in sezonul urmator se realizeaza prin mugurii situati pe organele vegetative subterane.

Majoritatea plantelor perene se înmultesc prin reproducere vegetativa: bulbi, tuberculi, rădăcini, rizomi, etc, mai rar prin seminte. Plantele perene au marele avantaj că nu trebuie replantate în fiecare an.

Plantele perene sunt de 2 tipuri:

  1. Hemicriptofite
  • au perioada de repaus iarna, intreruperea vegetatiei fiind cauzată de frig si excesul de umezeala
  • perioada de inflorire variaza in functie de specie, de la inceputul primaverii si toamna tarziu;
  • anumite specii sunt decorative si prin port si frunze, fie înainte de inflorit (Hosta), fie dupa trecerea florilor (Paeonia);
  • cele mai cunoscute sunt speciile din genurile: AchileaAlliumAlyssumAquilegiaAsterAstilbeCampanulaChrysanthemumDianthus, Echinaceea, Kniphofia, Gaillardia, GeumGypsophyllaHemerocalisLupinusPapaverPhlox, SolidagoRudbeckiaStachysVeronicaVinca , specii diverse de crini.
  • 2. GeofiteAcestea prezinta organe subterane ingrosate, cum ar fi:
    • bulbi
    • tuberobulbi
    • rizomi
    • tuberculi
    • radacini tuberizate
    • Pe acestea se găsesc muguri ce asigură regenerarea organelor vegetative aeriene in fiecare an.

Ierburi perene: cimbru, arpagic, fenicul, usturoi, ghimbir, isop, hrean, lavanda, menta, anumite soiuri de ceapa, oregano, rozmarin, salvie, valeriană.

Daca vrei să ai pe timp de vară o grădină care să te impresioneze, plantele perene pot fi solutia ideală pentru o grădină vie, colorată si rezistentă la secetă.

Acestea sunt flori versatile si suportă foarte bine combinarea acestora cu alte tipuri de flori.

De aceea ele pot fi folosite în amenajări drept plante de fundal sau, atunci când aveti nevoie de o delimitare elegantă, se pot planta lângă borduri, garduri, peretii casei ori pe terase inundate de lumină.

Conform specialistilor, plantele perene trăiesc mai mult de 2 ani.

Perioada de crestere a plantelor perene depinde foarte mult de climatul în care trăiesc. Astfel, într-un climat cald si/sau umed, acestea cresc continuu, iar în cel temperat/rece, acestea cresc doar atât timp cât temperaturile sunt ridicate si nu este secetă.

Plantele perene sunt ideale pentru grădini expuse la razele soarelui marea parte a zilei, pot supravietui timp îndelungat fără apă cu câteva conditii: solul să fie bine drenat si bogat, nivelul aciditătii să fie tinut sub control si plantele perene să fie ferite de vânturi puternice.

Rolul acestor plante este de a avea o gradina cat mai diversificata, usor de ingrijit, iar frumusetea  florilor cat si rezistenta lor sunt foarte importante atunci când faci o alegere.

Dispunerea lor se va face fie sub forme geometrice, neregulate sau mixte.

In amenajarile care se efectueaza cu diverse tipuri de plante perene, se  va tine cont si de celelalte elemente vegetale, cum ar fi arbori, arbusti  care se folosesc si nu in ultimul rand se va tine cont de cromatica si dimensiunile acestora.

Curiozități despre plantele perene:

  • Plantele perene rezistă pe timpul iernii deoarece tuberculii sau rădăcinile cărnoase ale lor retin si stochează substantele nutritive necesare;
  • Ghioceii pot să aibă o durată de viață de 60 de ani,  iar crinii imperiali pot să ajungă chiar si la 70 de ani;

© 2020 SARA'S DESIGN INTERNATIONAL S.R.L. | On the web by Project Web