Plante ornamentale de interior care ajuta la purificarea aerului

ianuarie 28, 2023by Andreea

Ce plante de interior sunt benefice pentru sanatatea noastra?

 Ne ajuta plantele sa respiram un aer mai curat?

Majoritatea oamenilor isi pun aceasta intrebare si dorim ca in acest articol sa va prezentam cateva informatii importante despre cum ajuta plantele de interior sa respiram un aer mai curat si care sunt acele specii care pot purifica aerul.

Calitatea aerului este afectată de dioxid de carbon, monoxid de carbon, oxid de azot, precum si de compusi organici volatili (COV), care pot exista în mobilierul din casa, in materialele sintetice de constructie si pot contine substante chimice ce reprezinta pana la 90% din poluarea aerului.

Dacă obisnuiesti să petreci mult timp în interior, fie ca e vorba de timpul pe care il petreci la servici sau acasa, plantele iti vor aduce multe beneficii si totodata iti creaza un mediu mai plăcut si relaxant.  Ingrijirea lor poate avea beneficii pentru sănătatea mintala.

În timpul fotosintezei, plantele transformă dioxidul de carbon pe care îl expirăm în oxigen proaspăt si elimină toxinele din aerul pe care îl respirăm. Plante de apartament care s-au demonstrat a avea efecte de purificare a aerului sunt: bromelia, palmier-Areca, ficusul, feriga, dracaena, clorophytum, sansevieria, arborele de jad, spathiphyllum.

Planta de bromelie a avut rezultate foarte bune la eliminarea a sase din opt compusi organici volatili, sau COV, din aer. Planta a scos peste 80% dintre acesti compusi din aer într-un interval de 12 ore.

Această plantă a fost cea mai eficientă în îndepărtarea benzenului, cu o rată de îndepărtare de 92 % în 12 ore, dar si a altui solvent toxic pe nume toluen, care si la niveluri scazute poate duce la oboseala si slabiciune.

Crinul Pacii- Spathiphyllum

Este o planta ce ajuta la indepărtarea substantelor nocive, cum ar fi: tricloretilena, formaldehida, benzenul, xilenul si amoniacul.

O poti aseza în orice loc din casă în care doresti să îmbunătătesti calitatea aerului.

Poti pune această plantă in dormitor sau în baie, deoarece absoarbe umiditatea si previne formarea mucegaiului.

Feriga

Ferigile sunt un grup de plante plante raspandite cel mai mult in zonele tropicale, dar pot fi intalnite si in zonele montane, unele specii rezistand chiar si in regiunea polara.

Ferigile au un dublu rol pentru care sunt alese de majoritatea oamenilor, pentru a le decora locuința si pentru purificarea aerului. Pentru ca este cea responsabila sa reimprospateze aerul nu iubeste sa fie expusă curenţilor puternici sau intr- camera cu aer uscat.

Exista foate multe specii de ferigi (aproximativ 20.000 de specii).  Ea se preteaza pentru interior, in apartamente, spatii de lucru, dar si in exterior, fiind extrem de rezistenta.

Epipremnum aureum

Epipremnum aureum  este una dintre plantele de interior absolut esențiale care curăță aerul si elimină toxinele.

Aceste plante elimina formaldehida, benzenul si xilenul.

Sunt plante foarte decorative si usor de ingrijit. Este tolerantă la spațiile cu lumină slabă si udari rare.

Areca

Areca este o specie de palmier elegant, el se adapteaza excelent la mediul de apartament si va va aduce numai beneficii, printre care  filtrarea aerului si umidificarea acestuia.

Aceasta planta produce prin transpiratie suficienta apa pentru a crea o umidificare naturala a aerului din locuinta.

Indiferent ca vorbim despre apartament, birou, restaurant, acest tip de palmier de interior va va schimba total spatiu pe care doriti sa-l decorati.

Poti comanda de pe sarasgardens.ro acest  minunat palmier care va va incanta cu aspectul sau exotic dat de tulpinile subtiri imbracate cu frunze elegante de un verde intens.

 

 Arbore de jad

Arborele de jad, cunoscut sub denumirea de arborele preteniei, este o planta ce are un rol important in purificarea aerului. Aceasta planta poate elimina mai mult de 80% din benzen, etulbenzen, p-xilen, o-xilen.

Philodendron sp.

Filodendronul cu frunze in forma de inima este cel mai popular si trebuie tinut intr-un loc cu lumina indirecta, insa tolereaza si locurile cu umbra. Trebuie sa il uzi atunci cand pamantul s-a uscat, insa are nevoie de mai putina apa pe timpul iernii, iar temperatura ideala este cuprinsa intre 16 si 21 grade Celsius.

Este o planta ce ajuta la purificarea aerului.

Ficus benjamina

Ficusul benjamina sau ficus plangator poate sa elimine din aer compusi chimici ca toluenul, formaldehida si xilenul.

Aceasta prefera lumina indirecta si trebuie udata frecvent, dar numai dupa ce pamantul din ghiveci s-a uscat complet. Umiditatea aerului ar fi de preferat sa fie de peste 50%.

 Limba soacrei(Sansevieria trifasciata)

Este o planta care nu necesita ingrijire speciala, este rezistenta daca o asezati intr-un loc mai intunecos.

Spre deosebire de alte plante, pe timpul noptii aceasta absoarbe dioxidul de carbon si elimina oxigen.

Pe langa aceasta, limba soacrei are rezultate foarte bune in eliminarea formaldehidei si benzenului.

Planta paianjen(Chlorophytum comosum)

Este o planta foarte decorativa, usor de intretinut. Voalul miresei are nevoie de multa lumina pentru a avea un colorit frumos al frunzelor. Pulverizarile pe frunze sunt necesare pentru mentinerea unei umiditati relativ ridicate, de min 60- 70 %. Iarna se recomanda ca plantele sa intre in repaus, astfel udarile se pot rari.

Clorophytum sp. are  capacitatea de a absoarbi in ca­te­va zile 90% din formaldehide si monoxid de carbon.

 

 

© 2020 SARA'S DESIGN INTERNATIONAL S.R.L. | On the web by Project Web