ORHIDEEA- SFATURI PENTRU INGRIJIRE

ianuarie 12, 2023by Andreea

ORHIDEEA- SFATURI PENTRU INGRIJIRE

Orhideele sunt plante de apartament foarte apreciate pentru frumusetea florilor, care se pot gasi intr-o varietate mare de culori: albe, mov, galbene, rosii, albastre. Unele flori au pete de culoare sau sunt dungate. Florile pot rezista in conditii optime pana la 4 luni de zile. Dupa care acestea trebuie sa treaca printr-o perioada de repaus. Orhideele sunt plante destul de rezistente, pot trai multi ani in ghivece daca sunt ingrijite corespunzator si daca li se asigura conditii optime pentru crestere si dezvoltare.

Majoritatea orhideelor care cresc ca plante de apartament sunt specii epifite si trebuie sa se tina cont de urmatoarele conditii pentru o crestere si dezvoltare optima a plantelor. Exigentele acestora sunt in functie de fiecare specie si de mediul din care acestea provin unde s-au format si s-au dezvoltat.

 

Exigente ecologice

LUMINA- este unul din cei  mai importanti factori pentru ca orhideele sa poata inflori.

Plantele se pot amplaseaza pe un pervaz al unei ferestre cu orientare spre sud, est sau vest, ele au nevoie de intensitate mare a luminii, dar nu prefera razele solare directe. In cazul in care razele solare sunt directe si puternice pe frunze apar arsuri. Arsura de pe frunzele de orhidee apare sub forma unor pete negre.

TEMPERATURA- este alt factor de baza in inflorirea orhideelor dar si pentru dezvoltarea acestora.

In sezonul cald orhideele se adapteaza cu usurinta la temperaturi de pana la 35 grade ziua, insa nu pe perioade lungi, iar noaptea temperatura poate fi intre 12-25 grade Celsius.

In sezonul rece temperatura poate fi intre 13-25 grade Celsius pe timpul zilei, iar noaptea intre 10 si 20 grade Celsius.

Ciclul biologic al orhideelor este format dintr-o perioada de crestere vegetativa activa si de inflorire si o perioada de repaus, in functie de fiecare specie.

La unele specii, cum ar fi la Phalaenopsis perioada de repaus poate fi primavara, dupa perioada de inflorire.

La alte specii cum ar fi orhideea Vanda sau Oncidium repausul se poate instala vara.

Instalarea repausului se realizeaza daca udarea plantelor se va rari si un alt factor important este scaderea temperaturii.

Cand planta are boboci, temperatura nu trebuie sa coboare sub 15°C deoarece acestia se pot ofili si cadea inainte sa infloreasca.

Inflorirea orhideelor

Inflorirea orhideelor se poate realiza numai daca exista o diferenta de 4-6 grade intre temperatura dintre zi si noapte. Acest proces se numeste inductie florala si are loc daca se realizeaza timp de 4-5 saptamani pentru a ne putea bucura de orhidee cu flori.

Astfel ziua se pot asigura temperaturi de 20-22 grade C, iar noaptea temperaturile pot fi de 15-16 grade C.

Orhideele pot inflori de mai multe ori pe an daca trec prin acest proces numit inductie florala.

Dupa trecerea florilor tija florala se poate taia deasupra la 1-2 ochi.

UDAREA SI UMIDITATEA IN AER

Orhideele fiind plante tropicale iubesc umditatea atmosferica, insa nu le place udatul excesiv, de aceea trebuie sa se tina cont ca udarile sa se faca la 7-10 zile in functie de perioada anului.

Multe varietati prefera o perioada de uscaciune intre doua udari.

Udarea la orhidee se poate realiza prin doua metode:

  • cu apa la temperatura camerei pana cand apa trece prin orificiile ghiveciului , iar apoi se va scurge surplusul ramas in farfurioara
  • scufundarea plantelor intr-un vas cu apa, pana cand se va umecta tot substratul timp de 15 minute.

Sfaturi pentru cresterea umiditatii:

  • pulverizarea fina a plantelor cu apa pe frunze fara ca aceasta sa patrunde in mijlocul rozetei sau in zona de insertie a frunzei pe tulpina
  • asezarea ghivecelor in tavite cu pietricele de aproximativ de 2 cm peste care se toarna apa. Ghiveciul orhideelor nu trebuie sa stea in contact cu apa, trebuie putin inaltat.

Substratul si vasul orhideelor

Orhideele prefera ca sustratul sa fie cat mai afanat, poros si sa asigure un drenaj foarte bun al apei.

Substratul cel mai bun este cel format din 2-3 tipuri de materiale si anume scoarta de copac, turba, fibre de cocos, bucati de pluta, perlit.

Vasele in care cultivam orhideele ar fi de preferat sa fie transparente, intrucat radacinile au nevoie de lumina.

In ultimii ani au aparut multe modele si culori care mai de care mai atractive , sau vase inteligente cu sistem de udare.

INMULTIREA ORHIDEELOR

Tija florala a orhideele se poate taia dupa trecerea perioadei de inflorire preferabil deasupra primului sau al doilea ochi. dupa o perioada se vor forma ‘pui” pe tija florala si acestia se separa in momentul cand sunt bine dezvoltati si radacinile au dimensiuni de 8-10 cm. Noile orhidee se planteaza in substrat special pentru orhidee.

O alta metoda mai este cea” in Vitro”, care se face numai in laboratoare performante.

SFAT UTIL

Pentru a creste cu succes orhideele, trebuie ca temperatura, lumina si umiditatea sa fie mereu intr-o stransa legatura.

 

 

© 2020 SARA'S DESIGN INTERNATIONAL S.R.L. | On the web by Project Web