MICA GRADINA DE PLANTE AROMATICE
Creeaza-ti un mic spatiu in gradina si pentru cateva plante aromatice si nu uita sa fie intr-un loc insorit si protejat pentru ca majoritatea ierburilor aromatice provin din Marea Mediterana.
Toate aceste plante au o aroma desosebita, atunci cand le taiati din gradina dumneavoastra si le folositi imediat.
Infiintarea plantelor aromatice si condimentare se face prin semanat direct, despartirea tufelor si uneori prin rasad.
PLANTE AROMATICE ANUALE SI BIENALE
Imediat ce s-a inclazit solul, puteti incepe sa semanati primele plante aromatice.
In luna martie semanati pe randuri la o distanta de 15-20cm seminte de patrunjel, hasmatuchi, leustean. Apoi in aprilie puteti semana cimbrul, mararul, maghiranul, rucola, limba mielului.
Busuiocul il puteti semana in ghivece in casa si apoi puteti muta planta in gradina in luna mai sau il puteti muta in alte ghivece mai mari.
La fel ca si in cazul straturilor de flori si pe braza da de ierburi aromatice plantele perene inalte trebuie sa fie in spate, iar celelalte mici in fata.
Este recomandat sa marcati fiecare zona unde ati semanat cu placute cu numele plantei si in perioada de incoltire sa mentineti constant nivelul de umiditate.
Perioade de recoltare pentru plantele aromatice
Busuiocul: Va recomandam sa taiati partea superioara a tijei inainte de inflorire.
Marar: tijele cu seminte se pot taia atunci cand s-au uscat si au culoarea maro. Florile de marar sunt folosite pentru murarturi.
Cimbru anual: Va recomandam sa taiati tufele putin inainte sau in timpul infloririi. Planta dupa ce se usuca este in continuare foarte aromata.
Hasmatuchi: Se consuma mereu proapat, ne este recomandat pentru conservare.
Maghiranul -Origanum majorana: Va recomandam sa taiati planta cand este la inceputul infloritului, pe timp frumos. Prima recoltarea se face vara, in luna iulie, apoi si toamna. In tara noastra cultura de maghiranul este anuala.
Rucola-Eruca vesicaria: Recoltarea frunzelor se face esalonat, pe masura ce acestea au atins dimensiunile specifice. Planta insa are in permanenta frunze mai mici, in crestere.
https://facebook.com/design.ro