Plantele aromatice sau condimentare sunt cultivate, în mod special, pentru părtile vegetative, fructe si seminte, având un continut bogat de uleiuri eterice, ceea ce le conferă aroma si gustul caracteristic.
In acest articol va avom prezenta cateva specii de plante aromatice care sunt cel mai frecvent utilizate de gospodine si nu numai.
1.Mararul -are probleme cu fainarea- Erysiphe haraclei
2. Cimbru- foarte daunatoare este aparitia cucutei. De recomanda folosirea semintelor decucutate.
– mana-Peronospora lamii
– rugina -Puccina Menthae
3. Patrunjelul pentru frunze-Cercosporidium punctum- patarea frunzelor, Fusarium- putregaiul uscat al radacinilor,, mucegaiul violet.
4. Busuioc – fuzarioza (pe terenurile afectate cultura poate reveni pe acelasi teren abia după 10-12 ani)
5. Leustean – este frecvent atacat de septorioza (Septoria levistici), ce se manifesta sub forma unor pete cafenii, cu centrul deschis la culoare. Afidele pot reprezenta, de asemenea, o problema in cultura leusteanului, atacand frunzele tinere. Si alta boala este mana (Plasmopara umbelliferarum).
6. Mentă – rugina (Puccinia menthae Pers.), făinarea (Erysiphe biocellata), septorioza (Septoria menthae).
7. Maghiranul se utilizeaza ca planta aromatica si condimentara, datorita continutului ridicat in uleiuri esentiale. Este mai putin cunoscut si utilizat in bucataria autohtona, fiind mai popular in preparatele cu specific italian.
Plantele pot prezenta simptome de putrezire, in caz de umiditate excesiva la nivelul radacinii.
Pe frunze se pot observa simptome ale prezentei tripsilor, musculitei albe, afidelor sau acarienilor. Se pot taia portiunile afectate pentru indepartarea daunatorilor.
Combaterea și prevenirea bolilor
Pentru a obtine recolte de calitate, este foarte important să respecti lucrările agrotehnice specifice fiecărei culturi, în functie de specie si de soi, să efectuezi lucrările de întretinere la timp si să aplici măsurile fitosanitare pentru prevenirea si combaterea bolilor, dăunătorilor si a buruienilor.